2021. június 07. 11:28 - Professzor_Dunwich

Egy őrületes műfaj, amiről nem is tudtad, hogy létezik, kattints!4!NÉGY!

Александр Раков | ВКонтакте

 

Nos, remélem ezzel a felettébb clickbait címmel sikerült felhívnom a figyelmet és mesélhetek a crypt-hop/dungeon-rap műfajról. Még mielőtt elkezdem a mondandóm tartok egy gyorstalpalót.

Meg van-e a leckéjével sosem végző kislány, aki lofi hip hop beatekre véget nem érően bámul a kifakult leckefüzetére? Ha esetleg a youtube egy másik szögletében orientálódnál és nincs meg, máris mutatok egyet ezekből a videókból.:

Ez azért a rendesen a mainstream chillezős kategóriába esik, de nincs ezzel semmi gond… van, aki erre izgul és nem Napalm Death-re. Egyébként érdemes több videóba is belefülelni, mert aki híve az igazi ’80 és ’90 évek hip-hop beat orgiájának az bizony fog benne magának valót találni.

Éééés a dungeon synth nevű műfajról hallottunk e már kedveskéim? Neeem? Na nem baj, arról is mesélek egy csöppet zanzásítva! A következőt kell elképzelni mániákus Gyíkok leülnek és a DOOM 2 hangbankjával megírják a Gyűrűk Ura soundtrackjét. Furcsán hangzik? AZ IS! Kell ez nekünk? NANÁ! Ide tartozik ebbe a műfajba sorolható Mortiis és a side-projektjei, a Burzum és a Summoning egyes albumai és az az egyetlen Wongraven lemez, amit Sigurd Wongraven a Satyricon énekese készített. Ha valaha játszottál bármilyen fantasy játékkal, ami a 2000-res évek előtt készült akkor bizony te dungeon synth hallgattál, hoztam is pár linket barátkozni.

 

Térjünk is a lényegre! Ha hiszitek, ha nem voltak olyan Orkok is, akik az Elfek által létrehozott gettókban nevelkedtek Sauron bukása után és a frusztrációjukból adódóan létrehozták a Crypt-Hop/Dungeon-Rap műfajt vagy műfajokat, mert ez a része a dolognak eléggé elmosódott, hogy ez most egy vagy két különálló entitás e. Gondolhatnánk, hogy a sok hülye hipszter dobálgatja itt nekünk összefele a műfajokat önkényesen, de amennyire visszatudtam keresni, bizony ez a stílus a ’90es évek közepe óta itt van velünk.

 

 

Érdekesség, hogy a Blizzard is feldobott egy hasonló labdát a legutóbbi World Of Warcraft kiegészítőnél a Shadowlands-nél.

 Kicsit komolyabbra fordítva a szót, a műfaj remekül ötvözi a dark ambient / dungeon synth magával ragadó atmoszférikus elemeit a ’80as ’90es évek hiphop epikus és stílusos beatjeivel. Ha esetleg abba a kategóriába tartozol, akit zavar a „hadarás” mert nem tudsz vele azonosulni, attól még nem kell elzárkóznod, mert javarészt instrumentális anyagokról van szó, Akad néhány kivétel, mint például Dj Armok, Vandolorum, vagy DJ Sacred, viszont ők is kifejezetten a minőséget és a régi sulis szellemiséget vallják magukénak.

Azt viszont hozzá kell tennem, hogy akármennyire is szeretnénk elképzelni ahogy Gandalf tüzet kér a bongba a Balrogtól és nem kizárt, hogy már meg is tette, azért ez a műfaj többről szól. Egy olyan szellemiség és közösség áll mögötte, amit bármilyen más színtér megirigyelhetne, hisz itt már az Underground Underdarkjáról beszélünk (haha dungeons & dragons poén). Ha a neten kutakodsz találsz pár előadót, néhány rövidebb topic-ot Redditen, egy facebook csoportot körülbelül 500 fővel, de ennyi. Ezek az előadók valóban a saját KÖZÖSSÉGÜKNEK készítenek zenét. Sőt nem is zenét készítenek, hanem egy vegytiszta kivonatot magukból Mi ez, ha nem underground? Mi ez hanem a zene szeretete? És mi ez, ha nem elhivatottság!!!

RESPEKT ÉS TISZTELET! 

Megtaláljátok lejjebb a facebook csoport linkjét, illetve egy összeállítást a műfajból!

  

https://www.facebook.com/groups/707172753027513

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://opiumbarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr3516583972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása