2021. augusztus 20. 08:00 - Professzor_Dunwich

Korubaan - anyahajó egy olyan bolygóról, ahol a buli és a rave soha nem véget.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

 

Az Anyahajóval időnként nehéz felvenni a kapcsolatot, de végül sikerült a Korubaan legénységével beszélgetni egy kicsit.

Vágjunk is bele a hasadóanyagba! 2018-ban alakult a banda.  Gondolom nem ez az első zenekara egyikőtöknek sem. Ki honnan jött zenei téren?

Yen: úgy tudnám ezt megfogalmazni, hogy minden egyes tag egy nagy kevert halmaz de egészen nagy területet fed le az úniónk. Én azt szoktam mondani, hogy a stílus nagyjából mindegy csak “legyen benne fasz”. Egy este el tudok indulni a CPGtől a drum and bass-en át Dua Lipáig. Kristóf például izom Iron Maiden fan, Nándi éppen egy dajdajozás alatt mutatta meg a Humanity’s Last Breath nevű vidám formációt.(másnap reggel Crystal-ra nosztalgiáztunk) De alapvetően mindenki metálos gyökerei vannak. (Plusz nekem van egy erős Punk/HC/PostHc kötődésem is)

 

Sokfelől jöttetek minden értelemben. Hogy jött össze banda? Vagy régebb óta ismeritek egymást?

Ez egy nagyon szép sztori. Én és Nándi egy előző zenekarunkkal (Sevensixers) - akikkel a neten jöttünk össze - a budapesti Silent Próbateremben próbáltunk és rúgtunk be közben. Vagyis én egészen sokszor. Ott dolgozott Ydobon és összehaverkodtunk az idők során. Ájdinál pedig mindig ott dekkolt Kristóf is mivel ők is zenéltek egy másik zenekarban. Valahogyan megállt a Sevensixers plusz Nándi kiment tanulni Skóciába.  Ekkor Norbival (volt Korubaan basszusgitáros) beléptünk Ydobon és Kristóf zenekarába a “The Palvin Barbers”-be. Ezután lett Bendegúzból Ydobon amikor jött az ötlet, hogy valamilyen elektronikus-metálos újszülöttet kell világrahoznunk.  Azóta Norbi eltávozott és ahogy Nándi hazaért Skóciából, már kezdett is a zenekarban. Rögtön egy koncerttel, ha jól emlékszem. Eddig a pillanatig nem volt dobosunk. Aztán jött Balázs, akit Ydobon hozott úgy hogy akkor derült ki számomra, hogy ő volt a Silent Próbaterem tulaja (ahol ez az egész kezdődött). Egészen fontos pont az a terem az életünkben. Sajnos már nem működik mint nyilvános terem de nagy örömünkre megtartottuk saját használatra. Éveket húztunk itt le együtt és még egymástól függetlenül is. (13ban még egy előző előtti-előtti zenekarommal is ide jártunk).

Lehet, hogy egy kép erről: egy vagy több ember, emberek hangszerrel, álló emberek, gitár, belső tér és , szöveg, amely így szól: „C RUBAAN”

 

Ezek a gyökerek milyen hatást gyakorolnak Korubaan-ra?

A zenei gyökerek sokszínűsége mindenképpen hasznosan jön ennél a stílusnál. Nem zárkózunk el semmitől ezáltal. Ha a gyökereket az ismeretségre érted, akkor pedig teljesen jól alakult, hogy már úgy alakult a Korubaan, hogy egészen megcsiszolt alkotóelemek kerültek egy gépezetbe. Persze mindig van hova fejlődni. 

 

A Korubaan anyahajóval egy olyan bolygóról jöttetek, ahol a buli és a rave soha nem érhet véget. Honnan jött az inspiráció a sci-fi image-hez? 

Yen: A név is és a koncepció is egy “na akkor most leülünk iszunk és találunk egy nevet” estén pattant ki Ydobon fejéből. Alapjáraton szeretünk nagyon durva analógiákba és okfejtésekbe keveredni plusz - a magam és ydobon nevében nyilatkozva - szeretjük a sci-fi-t, “mi lenne/lett volna ha” gondolatmeneteket. Így szerintem elkerülhetetlen volt, hogy valami ilyen plusz sztorit ráaggassunk erre az alapból fura formációra.

 

Mik azok a filmek, zenekarok, könyvek, esetleg videójátékok amik ösztönöznek benneteket?

Yen: Én nem vagyok annyira nagy játékos (a többiek igen) de imádom a Mátrix-filmeket, Orwell-t, Stephen King-et, Clive Barker-t, a Rick és Morty-t és a Black Mirror-t. Vannak azok a fajta alkotások ami után még percekig nézed a legördülő stáblistát vagy az utolsó oldalt többször végigolvasod. Az ilyen dolgokat keresem általában.  Nándi egy élő Wikipedia és nincs olyan téma amihez ne tudna adatokkal szolgálni.


Nem olyan rég bővültetek egy dobossal, eddig Ydobon szolgáltatta a beatet a dalok alá. Hogy hogy ilyen nehezen találtatok dobost? A műfaj miatt kevesebben vállalták be a dolgot, vagy egyszerűen csak nem volt szerencsétek a témában?

Yen: Nem is nagyon kerestük eleinte, mert kísérleti stádiumban volt a dolog és ha jól emlékszem azt mondtuk, hogy egy arcnak ki kell alakulnia nagyjából és akkor tudunk hozzá dobost tenni. Meg azért nehéz is elmagyarázni egy ismeretlennek (mondjuk egy zenekari hirdetős oldalról), hogy mit is akarunk valójában. A dalírás sem olyan tipikus mint amiket én az előző zenekaraimban tapasztaltam. Kevesebb az a mondat, hogy “ide kéne egy olyan verze mint…”. És ezt baromira élvezzük (mondjuk a Korn-tól bűn lenne nem átvenni egy kis ihletet…). (Kicsit olyan ez, mint az Eredetben, hogy ahogy álmodsz úgy épül fel körülötted a környezet. Balázst bepróbáltuk és elsőre szimpi volt, megtaláltuk a közös hangot. Aztán csináltunk egy ordenáré vidéki csapatépítő bográcsozást csak öten. Ott meg is íródott a dal amivel most fogunk majd stúdióba menni az ősszel.)

Ydobon: Yen jól mondja, hogy nehéz egy random embernek hirdetés által elmagyarázni, hogy itt mit is akarsz. Igazából évek óta terveztem, hogy a Balázst bevesszük. Az ismerettség mindig 50%ban plusz. Meg még jó is. Aztán egy év győzködés után, azt mondta, hogy most már egész jók ezek az alapok, kipróbálná. És igen, jött a vidéki csapatépítő...

Lehet, hogy egy kép erről: egy vagy több ember, álló emberek és belső tér

 

A Covid milyen hatással volt az Anyahajóra?

Az eddigi dalokat újraírtuk úgy, hogy már az élő dobbal funkcionáljon. Ollózgattuk kicsit a dolgokat. Folyamatos para volt, hogy ki mikor találkozott esetleg fertőzöttel és akkor azért nem tud jönni. De ezt is túléltük és egy nagyon feszes szettet tudtunk összerakni a kötelező pihenő alatt.

 

Mik a terveitek az elkövetkező időszakra? Koncertek, új dalok, esetleg videóklip?

Yen: Semmi ilyesmi. Szabadidőnkben járjuk a budapesti drum and bass bulikat mer’ az jó. Viccet félretéve: Új dalok írása hatezerrel. Klip is tervben van Jászai Martin mesterrel, aki a Shut down the system csodálatos klipjét forgatta velünk.   Az új formáció lesz a “Korubaan: Season 2”, amihez majd megfelelő arculat is fog társulni. Nagyon várjuk a fogadtatást. 

 

Analóg hanghordozókkal kazi, bakelit, hogy álltok? Gyűjtitek esetleg, vagy hidegen hagy benneteket ez a fajta birtoklási vágy?

Yen: én hatalmas fangirl vagyok és gyűjtögetek minden ilyesmit, ahogy a pénztárcám engedi. Főleg vinyl-eket. Nándiról tudom, hogy zenei életrajzi könyvei vannak. A többieket sem megerősíteni sem cáfolni nem tudom.

 

Gondolkodtok e fizikai megjelenésen?

Yen: Saját analóg kiadványról szerintem még nem is beszéltünk de ahogy ismerem magunkat nem tartom kizártnak, hogy papíruszon osztogassuk a Korubaan kottákat egyszer. Vagy floppy-n a logo jpeg-et.

 

Ki lenne az az előadó, akár külföldről, akár az itthoni színtérről, akit szívesen látnátok, egy fasza kis fícsöringre egy dal erejéig?

Yen: Ahogy fentebb mondtam, nagyon nagy fangirl vagyok a lehető legtöbb stílusban. Részemről Azahriah egy tök jó dolog lenne egy refrén erejéig vagy Csongor Bálint. Ohnody-t is szívesen betenném valami intro-ba. Az a jó az egészben hogy zeneileg (is) olyan izgalmas jövőt látok magunk előtt, hogy minden stílusból ki tudnék ragadni valakit akivel fítelnék. Külföldiek közül jöhetne Skepta, Stormzy, MC Mota egy verzére. Énekelni Rou Reynolds, Oliver Sykes esetleg. Bánhatják ha nemet mondanak…. Plusz egy halom dubstep-dnb producer remixelhetne minket. Jól esne. 

 

Hogy érzitek az elmúlt pár év alapján, mennyire underground, vagy réteg a ti zenétek?

Yen: Nekem/nekünk Ydobonnal volt egy kiálltványunk, hogy stílustól függetlenül össze kell fogni az undergroundot. Ebből is jött vagy ehhez kapcsolható a party bolygó elgondolás. Metálosok, hácések, dárésok és mindenki együtt bólogat aztán afterezik. Ilyen értelemben szeretném undergroundnak gondolni magunkat, hogy ezt teljesítsük de az ambícióink egészen magasra mutatnak. 

Kellene egy paradigmaváltás a mostani felszíni könnyűzenében is.  És nem kisebb feladatra vállalkoztunk mint hogy ezt mi -karöltve más zenészekkel- indítsuk be az undergroundon keresztül. (Képzelj el egy lobogó Korubaan zászlót mögöttem, ahogy ezt mondom).

 

Opcionális kérdés amennyiben undergroundnak érzitek a cuccot: Mi a véleményetek a magyar undergroundról?

Yen: Én csak Bass-zenei berkekben tudok nyilatkozni mert oda járunk rengeteget. Nagyon nagyon felpezsdült a basszus-zenei szcéna és rengeteg az új tini akik hetente járnak ilyen eseményekre. Azt érzem, hogy egy olyan új hullám indul el mint amiből én még csak a felszíni mainstreamben érzékeltem a dubstep-ből 2010-13 környékén. Nem tudom érthető-e de van egy érzésem hogy újra menő lesz a nagy csend után ez a szcéna és szélesebb körben lesz ismert.

 

A közönség részéről milyen visszajelzéseket szoktatok kapni? 

Yen: A kísérletezős stílusunkhoz képest meglepően nagyon jókat. A barátaink természetesen nagyon élik.  Viszont a koncertek során rengetegszer lettem megállítva ismeretlenek által mikor izzadva levegő nélkül sétáltam a színpadról, hogy ebben nagyon nagy erő van. Idősebb tagok mondták, hogy régóta nem éreztek az undergroundban ilyen erőt. Annak ellenére, hogy nem is minket jött megnézni és nem is a stílusa a zenénk. Az ilyenek nagyon jól esnek. 

 

Volt e valami igazán meghatározó vagy extrém?  Gondolok itt olyanra, hogy Yennek humanoid férfi egyedek seggét kellett dedikálni…., vagy esetleg valakiből kitört a kocsmafilozófia és elmondta, hogy csicska aki rokk zenében elektronikát használ és a Limp Bizkit amúgy is szar.

 

Yen: A részeg zene-és világmegfejtés minden egyes görbe estén előjön Nándi és Ydobon részéről. Én inkább állatkodom aztán ha kel fel a nap és fáradok akkor csatlakozom az ilyesmikhez. Dedikálnom még nem kellett sehova de meglehetősen felejthetetlenre iszom magam ha mulatunk. Beszélnem kell még az ügyvédemmel, hogy mit árulhatok el ezekből. A Limp Bizkit pedig király.


Volt e esetleg olyan dolog, amit én kihagytam, de ti szívesen beszélnétek róla?

Yen: Nincs, köszönjük szépen a lehetőséget! :) 

Köszönöm szépen a rám szánt időt!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://opiumbarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr1216665262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása