2021. szeptember 05. 14:44 - Professor_Shub Niggurath

Naga, te fasz, hogy csinálsz egy hét alatt egy dungeon synth/black metal lemezt? Hát így!

fd.jpg
Na szóval, kedves kollégánk Nagaarum kihozta legújabb cuccát, ami egy új project is egyben. Elmondása szerint az egészet egy hét alatt hozta össze, így felmerült bennem a kérdés, amit a címben olvashattok is. Megkértem, hogy egy ilyen szép, őszi napsütéses délután, ugyan írja már le, hogy mégis ezt Ő hogyan is csinálta. Mert úgy gondolom, hogy nem csak engem szoktak érdekelni az ilyen kulissza titkok. Így, olvassátok szeretettel ezt a kis rövidke "behind the scenes" írást.

Köszönöm a kedves kérdésedet!

Az első és legfontosabb: vegyél ki egy hét szabadságot. Fontos, hogy a számítógéped közelében légy, mivel ha ötleted jön, hasznos azonnal rögzíteni. Ha ez nem megy, a mobilodra dúdold fel, amit kitaláltál. Én nem tudtam szabit kivenni, ezért a laptopot vittem magammal mindenhová, és ahol nem lehetett velem a gitárom, egy szintisávra rajzoltam meg egérrel a gitárok alapjait. Majd utólag otthon felvettem mindent. A lényeg: semmi ötlet nem veszhet el.

Gitár. Én a black metalra mindenkinek szimpla hangszedős hangszert javaslok, mert alapzajoasak. a humbucker hangszedőknek nincs zaja, nem adja a kellő koszt. Pár éve csináltattam egy Fender Telecaster utánzatot egy hangszerkészítő mesterrel. Az eredeti amerikai Fenderek ára egynegyedéért csinálta meg. Szubszonik nyak készült hozzá, így simán viszi a 13-as húrokkal is a darát, és a legmélyebb húrt A-ra hangolhatom. Ez konkrétan nem black metalos, mert ahhoz szerintem a standard E-ra hangolt gitár a trve, de ez legyen a plusz, amit beletettem.

Nem kellenek új húrok, az enyémek vagy négy évesek. A black metal nem ezen múlik.

Fontos, hogy legyen szövegi témád, és ha az természetközeli, akkor nem kell kitekert dolgokról sem írni. Dalolhatsz az éjszakáról, az erdőről vagy a sziklákról. Ha teszel egy gyalogtúrát a falu körüli réten vagy a patak mellett a fűzfáknál, már záporoznak is a mondatok. Papírt meg ceruzát vigyél magaddal. Ha tudsz angolul, időt spórolhatsz, ha nem magyarul szövegelsz, mert úgy nehezebb. Hosszabbak a szavak, és többen fogják idehaza érteni, ha gáz a szöveg.

Használj olyan audio szoftvereket, amiket régről ismersz, ne újíts!!! Nem kell naponta 3-4 VSTi-t kipróbálni ahhoz, hogy jól szóljon a lemezed. Ami bevált, attól ne válj meg. Én a jó öreg Cubase 5-öt használom, az EzDrummert és a Reason 5 Thor analóg szintetizátor szimulátorát. Azzal viszont nagyon be lehet menni a málnásba, ami most időrabló lett volna, ezért a Cubase alap szintijét, a Spectort tekertem. Ha kutyabőrös dobhangzásra vágysz, akkor az EzDrummer Vintage Kit vagy a Jazz Kit lesz a nyerő. Ezt persze EQ-val is le kell tolni, ne hagyj benne sok magasat. Veres Gábor küldött nekem még régen egy FerricTDS - Tape Dynamics Simulatort, amivel nagyon jól lehet roncsolni a dobok hangját. Szabó Peti szerint, akivel az In Vacuo-ban zenélek együtt, nehéz manapság valódi roncsolt hangzású zenét gyártani, mert a mai rendszerek már túl jók. Ebben kétségkívül van igazság, de azért össze lehet hozni.

Ne használj kompresszort!!! Ha tönkre akarod tenni a black metal hangzást, annak a legjobb módja a kompresszorozás. Hagyd, hogy minden úgy szóljon, ahogy akar, így a felvétel mondjuk halkabb lesz, de kit érdekel. Nem lesz minden jól hallható, de ez is kit érdekel. Összképre megyünk, nem a részletekre.

Az éneknél nem árt, ha olyan helyen veszed fel, ahol azért rendesen lehet visítani, mert ha visszafogod magad a szomszédok miatt, az átjön. Természetesen van aki így is meg tudja oldani, de nehezebb. Visszhang és reverb mehet rendesen az énekre, attól autentikus.

Trükkök:

  1. Ne használj külön projectet a dalokhoz, mindet egybe tedd, és tempo trackkel válaszd el őket. Így időt nyersz, nem kell ugyanis minden dalhoz külön felépíteni a sáv és a preset rendszert. Hátránya, hogy ha nincs elég erős géped (lassan már az enyém is elavul), akkor több dal után már beszaggathat a lejátszás. A dungeon synth dalok mehetnek külön persettel esetleg.

  2. A sávokat színezd, így azonnal látod, hogy melyik melyik.

  3. Ha mész az utcán, vagy a melóhelyen az udvaron, vagy a menzán, vagy akárhol, mindig legyen a telód készen a hangrögzítésre a környezeti zajok miatt. Ugyanígy a borító fotóhoz.

  4. A gitár sztereóját úgy lődd be, hogy a mono sávot tovább kötöd egy sztereó group channelbe, és elpanorámázod 85% körül balra. A másik monó sávot ugyanígy, csak jobbra. Természetesen mindent kétszer kell így felvenni, de jobb, mint a sztereósító effektek. Az effektezéshez csak a group channeleket használd! Guitar Rig bőven jó a gitárra.

  5. Minimális hibákat ki ne javíts!!! Időpazarlás.

  6. Ha valamit sikerült közel tökéletesen eljátszani, és a dalban előjön a téma újra, nehogy újra feljátszd! Minek fárasztanád magad? Másolgass!!!

  7. Húzz egy témát jó sokáig, ha valami jó, az hosszan is jó, a türelmetleneknek meg nem kötelező végighallgatni a lemezt.

  8. Ne legyen a teljes hossz több, mint fél óra, egyrészt baromi sok idő annyi jó témát kitalálni, másrészt a kutya nem fogja végighallgatni. A Moon Is A Leadernek pl. a Fear Of The Moon a legjobb dala, de a statisztika szerint rohadt kevesen jutnak el odáig.

  9. Egyvalamire viszont hagyj időt! A dobokat humanizálni kell, hogy élőnek tűnjenek. Emellett pár pörgetést direkt elronthatsz. A dobosok azokba néha belesietnek. Vedd ki a dobsávon a kvantálást, és egyszerűen húzd el az ütéseket hibásra. Ez is élőbbé teszi az összképet.

Miután a minőségnácik kellőképpen lesajnáltak már (ha egyáltalán végigolvasták ezt az írást), pár szakértő pedig eldöntötte, hogy egy szakbarbár vagyok (amit egyébként jól gondolnak), mindenkinek nagyon kellemes egyhetes black metal / dungeon synth lemez írást kívánok!

Senmuth-ot ismeritek?

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://opiumbarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr2016680338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ForgácsPR 2021.09.05. 15:05:00

De jó "interjú" lett ez srácok!

ZolixiusRex 2021.09.05. 15:43:14

Profi. :P - Azt hiszem ez még kihívásnak is elég lenne. :D Gabi, hajrá! A blog pedig továbbra is király. :D :)

Lance Toth 2021.09.06. 10:38:08

Ha esetleg valaki funeral doom-ot szeretne, kövesse ugyanezt a receptet, majd a végeredményt lassítsa le 25-50%-al :D
süti beállítások módosítása