2023. június 29. 16:04 - Professor_Pikt

DARKMESS interjú

darkmess.png


Frissen érkezett hozzám egy olyan megjelenés, amit több, nehéz zenével foglalkozó haveromnak mutatva is igencsak egy véleményen voltunk. A Darkmess egy olyan, hazai banda, akik a jelenlegi modern metál színtéren abszolút potenciával rendelkeznek arra, hogy nagyon nagy hallgatóságot kerítsenek. A zene friss, ütős, tele olyan elemekkel, amiket jópár külföldi, zeneileg összeszedettebb helyekről érkező előadó is simán megirigyelhetne. Az ének fáradhatatlanul, kifejezően oszt, a basszus savasan röfög át a mixen, szó szerint övön aluli módon, a dobok elmebeteg gépiességgel csapnak le, a gitárok stílusilag olyan változatosan fűzik a zene láncát, hogy az ember 4 füllel néz, és várja az újabb orrbavágást. Egy olyan groove, death, djent, black, sludge mixet kap az alany, amiben minden jóízlésű hallgató igazi csemegéket talál. 

Standoff című klipjük nemrég jelent meg, aminek képi világa is tökéletesen hozza a jelenkor elvárásait. 

ungor1enek.jpg

Ungor Richard photo 


Mikor, és milyen körülmények közt alapult a banda?

Matyi: Hát, ha a legelejét vesszük akkor 2017-ben indult stúdió projektként a dolog, viszont ténylegesen együttessé 2019 végére forrotta ki magát a projekt, amikor is csatlakozott hozzánk Zoli (gitáron) és Slagi (dobon). A körülmények az elején jók voltak, bele is vágtuk magunkat a munkába amilyen gyorsan csak tudtunk. Viszont, ez nem tartott sokáig hála Covid barátunknak, és így a koncertes debütálásunk elcsúszott egészen 2021-ig... Bár az igazat megvallva így utólag, jót tett nekünk az a plusz egy év, hogy kidolgozhassunk rendesen mindent a háttérben, mielőtt megmutattuk a dalokat élőben is.

Nimród: Így van, ez a zenekar Matyival közös agyalásunkból született, ugyanis nekünk mindig is nagyon egy rugóra járt az agyunk mind zeneileg, mind azokat a témákat illetően, amiket végül a dalainkban dolgozunk fel. Szerintem mindkettőnk életében hasonló szerepet tölt be a zene, így ez egy egyértelmű kiindulási pontnak bizonyult. Elsőkörben nem is gondoltuk túl a helyzetet, csak dalokat írtunk, amiket végül feltöltöttünk az internetre, aztán egyszer lehet belőle egy kislemez vagy ilyesmi. Időközben elkezdtük érezni, hogy milyen jó lenne ezeket élőben is játszani. Aztán megtörtént a mágia, ugyanis Slagival való előéletünk és az ebből következő zenei összhang, illetve Zolival való egymásra találásunk már-már sorsszerűnek hat így visszanézve. A részleteket csak egy szaftos sztorimagazin interjúban vagyok hajlandó elmesélni nagyon sok pénzért cserébe. Viccet félretéve, nagyon örülök ennek, mert egy régi elképzelésemnek ágyazott meg ez a sztori.

 Életvitel-szerű a zenélés, esetleg a zene közelében is dolgoztok?

Matyi: Oh bárcsak így lenne, viszont a valóság ennél sokkal elkeserítőbb és sajnos mind a négyen unalmas hétköznapi melóhelyeken várjuk, hogy vége legyen a napnak és mehessünk próbálni, dalt írni, koncertezni. Majd talán egy szép napon ez megváltozik, de egyelőre még így is inkább mínuszban vagyunk, és a nullára kiegyenlítésen dolgozunk nagy erőkkel :D

Nimród: Véleményem szerint egy ilyen extrém műfajban még külföldön is nagyon nehéz úgy tevékenykedni, hogy ez teljesértékű megélhetést jelentsen akárkinek is. Úgyhogy a kihívás elfogadva. Számunkra ez létfontosságú mind szellemileg, mind lelkileg, ami jelenleg befektetést kíván, de ezért jöttünk össze, ezt akarjuk csinálni. Zenében, kifejezésmódban, értékrendszerünkben nem fogunk kompromisszumot vállalni, viszont azon dolgozunk, hogy ez egy minden szempontból fenntartható közösség legyen, akár a zenekaron túlmutatóan is.

ungor3dobos.jpg

Ungor Richard photo 

Kik voltak rátok a legnagyobb hatással?

Nimród: Ezt a kérdés túl tág nekünk, úgyhogy lecsapom. A szüleink.

Mi inspirálja a Darkmess-t, mit jelenítetek meg a zenétekben?

Matyi: Zeneileg annak az egyvelege amit épp hallgatunk közösen vagy külön-külön abban az adott pillanatban amikor íródik egy dal. De például, egymást is simán inspiráljuk sokszor egy-egy jammelés vagy hülyéskedés közepette, és legtöbbször úgy születnek a legeredetibb ötletek (lásd swing/jazz kiállás a „Dark Matters” című dalunkban).

A szöveget és képvilágot változó, hogy épp mi inspirálja. Lehet az egy személyes élmény, film/sorozat, könyv, történelem, mitológia, társadalmi probléma, stb.

Nimród: Szerintem minden mindenkit a saját külső és belső ellentmondásainak feloldása mozgat.

Hogy zajlik a Darkmess kreatív munkája? 

Matyi: Sok zenei ötlet születik a próbákon, jammelés közben. Viszont újabban egyre gyakoribb, hogy Zoli, Nimród vagy Slagi riff, dobtéma és/vagy struktúra ötleteket hoz próbára, amikből sokkal könnyebb kiindulni és hamarabb születik belőlük kész dal.

A szövegírást nagyrészt én csinálom, azonban a kezdeti ötletelés része közösen zajlik Nimróddal. Az ötletek sokszor egy sörözés keretén belül születnek, a hajnali órákban, ki tudja hanyadik sör után, amikor már megfejtettük az univerzum legmélyebb titkait és kitárult előttünk az egész téridő kontinuum is, többek között :D

Nimród: Zenei téren az utóbbi időben egyértelműen Zoli témái és hangzása az, ami lényegében egy új szintre emelte a zenekart. Ritmuscentrikusak vagyunk, így több esetben előfordul, hogy Slagi egy jellegzetes dobtémájára születik meg a fő zenei téma, amit aztán hosszú idő alatt gyúrunk más témákkal együtt dallá. Minden más titok.

ungor4basszos.jpg

Ungor Richard photo 

Hogyan készült a klip? Mik voltak az alapötletek, kivel valósítottátok ezt meg? 

Matyi: A klipet a Syndicate Studio-ban forgattuk Kispál Lászlóval (KSPL). A helyet nem győzzük eleget dicsérni, nagyon korrekt és jól felszerelt helyszín, szóval öröm volt ott dolgozni, csak ajánlani tudjuk őket.

Lacival (KSPL) már régóta tartó a románcunk, mondhatni egy évtizedes már, még az Alpárfesztes baráti társaságból ismertük meg 2013 vagy 14 körül. A Standoff-on kívül készített ő már nekünk 2 másik videó anyagot is, a Perpetual Apocalypse videóklipjét, valamint az előző kislemezünkhöz egy lyric videót, a Weaponized Fear című dalunkhoz.

A Standoff alapkoncepciója egy energikus image klip, erősen piros háttérrel és úgy megvilágítva, hogy szinte csak a sziluettünk látszódjon.

Nimród: Szerintem mindannyiunk számára nagy élmény volt ez a forgatás. Lacival a kémia óriási, ennél nem igazán kívánhatna jobbat egy zenekar. A helyszín és a fogadtatás felülmúlták várakozásainkat, úgyhogy minden adott volt, hogy ez összejöjjön. A képi világot kifejezetten a dal tartalmához igazítottuk, ami egy patthelyzet feloldásáról szól.

 ungor2zolika.jpg

Ungor Richard photo 

Mikorra várható a következő megjelenés?

Nimród: Teljes erővel ráfordultunk a nagylemezre, ami év végén fog kijönni. Ősszel tervezzük egy klippel és dallal ezt a lemezt felvezetni. Egyelőre ennyi biztos.

Mik a jövőbeli tervek?

Nimród: Ha ez a nagylemez tisztességesen elkészült, akkor jövőre megturnéztatjuk, igyekszünk megtalálni a szélesebb közönségbázisunkat, felépíteni a saját szorosabb közösségünket, és ennek nyomán készülünk majd még eggyel magasabbra tenni a lécet, de egyelőre még maradjon titok, hogy ez mit jelent pontosan.

Hol, és mikor láthatja a Darkmess-t nagyközönség?

Az ősz még szervezés alatt, addig is nyáron az alábbi két nagyszerű fesztiválon:

Július 22. - Lowland Fesztivál

Augusztus 18. - Fekete Zaj

Köszönjük a lehetőséget!

Music | D Λ R K M E S S (bandcamp.com)
https://www.facebook.com/darkmessbandFacebook

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://opiumbarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr8018155912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása