2022. október 26. 10:03 - Professor_Pikt

Duma – Duma

 

duma.jpg

Egyéb műfajokból (Ramon Film Productions) már megismerhettük Uganda retrospektív elemekkel dúsított alkotói törekvéseit. Nem változik ez a Duma kilenc számos lemezén sem. Miután kedves barátom megmutatta ezt a produkciót, ellenállhatatlan vágyat éreztem bemutatására.

A kampalai előadó lemezén olyan elektronikus alapokra épít, amiket valószínűleg nem túl nagy befektetéssel állított elő. Folyamatos, változás nélküli, veretős elektromos dobhangzások, sejtelmes, gerincre mászó, túlvilági hangzások építik fel a Duma zenéjét, erre a vokalista fáradhatatlanul üvöltözik, acsarkodik. Ez a csóka bármilyen scream/growl/squeel bandában megállná a helyét, ahogy az album egyetlen feat. művésze, Chrisman is. A csapat két tagja egyébként Martin Khanja (aka Lord Spike Heart), illetve Sam Karugu, akik Nairobi undergroundjából nőttek ki, és több bandában is zenéltek. A duma jelentése „sötétség” kikuyu nyelven.
Maga a zene nagyon sok oldschool hangzást vonultat fel, leginkább a 90-es évek videójátékainak effektjei koszorúzzák meg ezeket a low-fi dobfutamokat.

Számomra ez az anyag nagyon érdekes, olyan, mintha az elektronikus zene történelme előtti időkből jönne. Egy 9 számon át tartó lázálom, folyamatos menekülés, monda béli, természeti és természetfeletti lények által üldöztetve. Itt-ott fura narratíva és hipnotikus hullámzás, suttogások és sikolyok tarkítják ezt a transzhoz hasonló ámokfutást. Mindenképp izgalmas ennyire más kultúrákban antiszocializálódott emberek produkcióját hallgatni, a Duma egy kecsegtető betekintés Afrika szívének zenei anomáliáiba, a nyers hús művészete, cafatokig lecsupaszított csontzene. Hazahúz a szív. 

Az album érdekes melléklete egy Sven Harambasic által kreált magazin, amiben különféle, a Duma zenéje által inspirált fotók, montázsok, képek találhatók, ebből is ízelítőt kaphat a linkre kattintó.

▶︎ Duma | Duma | Nyege Nyege Tapes (bandcamp.com)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://opiumbarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr1217962200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása