2020. december 16. 00:58 - Professor_Shub Niggurath

RÉM/Fattyú - Pogány Tél (2020)

A Fattyú-ról már volt itt szó, akkor azt mondtam, hogy ennél jobb black metal nevet nehezen lehetett volna kitalálni. Ha jobbat nem is, de ugyanolyan jót sikerült a RÉM személyében. Így mondhatjuk azt, hogy ez a szentségtelen szövetség amiről most szó lesz, már a név választáskor meglett írva a csillagokban.

Ez a szentségtelen szövetség pedig egy split anyagon öltött testett. Egyik sem új anyag, szóval aki ismeri a két résztvevőt annak sok újdonsággal nem tudok szolgálni. Mindkét oldalról egy EP került fel a CD-re, Fattyú-tól a Ritu Paganorum, a RÉM-től pedig a tavalyi debüt cucca a Poklade. A Ritu három dala, jól hallhatóan sokkal színesebb lett szerintem, eleve sokkal folkosabb a megközelítés. Ez a Monyók vokál még mindig zseni, még ha nem is túl változatos. Van doromb, hangulatos kiállások, minden ami szemszájnak ingere. Viszont a gitár az én fülemnek nagyon élesen szól és a károgás is torz kicsit, az én ízlésemnek, bár lehet ez is volt a cél. A hangulat teljesen átjön, szinte látom magam előtt, a gémeskútból merítő aljas juhászokat, akik másnak már egy ártatlan nőt fognak máglyán elégetni, boszorkányásgért. A gitárjáték elég ügyes, többször felkaptam a fejem az érdekességekre, csak az a fránya hangzás feküdt volna jobban. Az utolsó levezetés hangulatos lett, viszont szerintem kicsit hosszú, vagy több történés kellet volna bele.

A RÉM tavaly ezzel az EP-vel debütált ugye. A borító még mindig előttem van, nagyon hangulatos volt az a busós kép. Sőt az egész busós koncepció több mint korrekt. Amit a kezdésnél hallható vonulás hangok, háttérben a dobbal nagyon jól át is adnak. Szinte ott érzem magam én is a tömegben, kolomppal a kezemben. A hangzás nyers és húsba vágó, a gitár lehett volna picit tisztább, de egyébként így is szépen kivehető minden. A sátán varjú szépen énekel, tök jól kivehető szinte minden szöveg, ami hozza a szokásos black-es alapokat. A téli süvítő szél szerű gitárok, háttérben a monoton dobbal, simán alá adja azt a rituális jelleget ami ezt az egész hagyományt övezi. Bár ahogy haladunk előre a dlokban, egyre jobban vesztek ki számomra az ügyes megoldások és lett egy szimpla black metal anyag. Igazából az a baj ezzel, ami legtöbb hazai black metal anyaggal, hogy nem mernek vagy akarnak kilépni a stílus komfort zónájából. Ennek, hogy mi lehet az oka, azt nem tudom, talán itthon nem hallgatnak annyi féle stílust az emberek, hogy ez ennyire be rögzülve marad mindig. Ezzel csak az a baj, hogy így viszont a legtöbb esetben maximum egy korrekt iparos munkára futja. Mert így a szürke tömegből, nagyon nehéz kitűnni, vagy brutális dal irói készésgre van szükség, vagy ha a zónából nem is karnak kitörni valami egyediség mindenkéépen kell, például olyan ami itt is megtalálható.

A fizikai része viszont több mint tökéletes a cuccnak. Nagyon szép sötét barna, kinyitható, 6 oldalas papír tokos digipack, minimalista a zenekarokhoz tökéletesen passzoló folklore-os grafikák. Szinte érzem itt Kecskeméten is, ahogy hozza a téli hideg szél, a szegeden elégett boszorkány hamvainak szűrós szagát. Teli találat és ha jól emlékszem az egész mindössze 2000 kiváló magyar forintba kerül, szóval ennyiért ez több mint tökéletes fizikai manifesztációja, ennek az istentelen társulásnak.

Így vissza olvasva kicsit több negatív hangot vélek felfedezni mint amit érzek a kiadvány kapcsán. Egyaltalán nem kesrűszáj ízzel keltem fel mellőle, noha nem is voltam teljesen elégedett. A szokásos hazai gyermek betegségek itt is megtalálhatóak, viszont az egész egy nagyon hangulatos és egyedi világgal párosul. Nem véletlenül talált egymásra a két Úriember is, hiszen jól láthatóan nagyon egy hullámhosszon vannak. Olyan ez mint egy jó vasárnap délutáni. unaloműző orál party, jó ez bele kötni annyira nem akarok, de azért egy brüsszeli, ekis orgia csak jobb lenne, ha nők is vannak meg főleg. A stílus rajongóinak mindenképpen megér egy próbát. A mellet viszont nem tudok elmenni szó nélkül, hogy a hozzá állásuk és a tenni akarásuk példa értekű. Nem a hiszti megy, hogy köcsög underground nem adja a cuccom, mint amit egyesek hangoztatnak állandóan. Hanem mennek és csinálják, sorba hozzák ki az anyagokat, ha majd később vissza nézve lesz egy fejlődési ív, akkor meg okunk sem lesz panaszra. Szóval hallgassátok, vegyétek meg ha tehetitek, support the underground meg minden ilyen lófasz, de úgy is tudjátok.

A CD-t ITT tudod rendelni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://opiumbarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr816344910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása