2021. június 24. 00:24 - Professor_Shub Niggurath

Yautja - The Lurch (2021)

ya.jpg

Ha jól számolom már hat év telt a legutolsó Yautja lemez óta, ha nem számoljuk az év eleji splitet a Chepangal. Az azért rengeteg idő, stílusok emelkednek fel és buknak a mélybe ennyi idő alatt. Mondjuk ha te vagy a Yautja úgy is leszarod, nem mintha olyan nagyon eredeti dolgot csinálnál, mert egyáltalán nem, sőt inkább csak időt állót. Ami abban nyilvánul, hogy rengeteg stílus van keverve, lyen vagy olyan arányban. Szóval nincsenek divathullám lovaglások, hanem csak jó dalok és hangzás, na meg kiváló kutyulási érzék.

Az The Lurchel egyébként a Relapsehez igazoltak, meg is érdemelték a nagy kiadót és abból is egy az ő hozzá állásukhoz illőbbet sikerült kikapni. A Yautjaban az a jó, hogy pont a sludgenak annak az ágában motoszkál ami az én szívemhez a legközelebb van. Mostanában inkább az ilyen stoneres, füvezős cuccok mennek. Sokan már elfelejtették a stílus gyökereit, meg azt, hogy mi is az a Black Flag. Na, ők nem, sőt fogtak még egy kis death metal meg grindcore és azt is beleverték a turmixba. Ebből sikerült egy nagyon mocskos, agresszív de mégis okosan összepakolt mixet kihozni. Ez is adja a legnagyobb erősségét a lemeznek, hogy nagyon változatos. Épp úgy vannak pöcegödör menetelések, mint Hős utcai atomgyors késelések. A gitár sokszor csak vernyákolva hullámzik, a vokál meg kínlodik mint egy törött lábú sakálkutya. A dob meg közben olyan dinamikus, mint maga a jó Isten. Hét perces dalokat is simán megtöltenek hardcoreos káoszzal és dögkút lassulásokkal, hogy egy percig sem unatkozunk. Egy kis kettőségget is érzek a dologban, mert meg van a mosdatlan hangzás, az abálás és lassú kapálás egyaránt, viszont tényleg olyan jól átgondolt dalszerkezetek vannak, szinte sehol nem lóg ki a lóláb, mindennek meg van a maga helye és ideje. Mindennek meg van a eleje és a vége, mivel mit készítenek elő vagy vezetnek le. Egyszerűen túl jó és tűpontos a dalszerzés, hogy számomra már kiveszik belőle az ösztönösség és a vehemens örjöngés. Mert végig tudom jól, hogy szinte patika mérlegen mérték ki azt, hogy mikor minek kell jönnie, hogy a legtökéletesebb hatást érjék el. Ez persze másnak lehet nem hiba, sőt lehet emiat tetszik neki még jobban, viszont nekem picit megöli a varázst.

8/10

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://opiumbarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr416603054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása