2021. november 21. 13:54 - Professor_Nagaarum OMons

Interjú az Északi-sarkról - Dod - Allegory Of Death

Nemrég faggatózni kezdtem kiadónk egyik kormos megjelenése kapcsán magával a szerzővel, aki éppen az Északi Sarkon szántja a havat jelenleg, és csak egy koszlott, ősrégi morze készüléken tudtuk felvenni a kapcsolatot. Ékezetek itt nincsenek. Sötét éjjelen volt...

Az Allegory Of Death-tel megcsinaltad a koromfekete halal zenei megfelelojet. Mar ha zenenek kell tekinteni ezt a 36 percnyi idegfeszito hangulattengert. Te hogy erzed? Zene?

Orulok, hogy idegfeszito, igy elertem a celom.
Nos, a dark ambient sose volt egy konnyen, emesztheto mufaj, ahogy a "nagyok" mondjak, olyan mint a festeszet, van elotted egy ures felulet, egy koncepcio, es ezt probalod megvalositani hangokkal, nem ecsettel. Szemelyszerint, inkabb hangulat krealas, mint zene, es a ketto kozott.

dod3.png

Hallgatva azon orlodik az ember, hogy feljen-e a halaltól vagy inkabb varja azt. Neked mi a halallal kapcsolatos beallitottsagod?

Sokat foglalkozok a gondolataval, de nem negativ ertelemben. Elkerulhetetlen dolog, ez az elet rendje. Hogy mivan utana? Idovel kiderul.

Ezt akartam kerdezni. Mi van utana?

Talan orok nyugalom? Talan orok elet? Talan semmi? Egy biztos, a fold anya elnyel minket.

Ateistanak vallod magad, de ez a valasz arra utal, hogy a testrol talan szerinted is levalik valami.

A vallasokban nem hiszek, a tulvilagrol van egy alkotott kepem, de ez maradjon meg nekem, es a Død erzelemvilaganak.

Rendben. Ha nem titkos a dolog, tudnal meselni a felvetel technikai oldalaról? Milyen cuccokat hasznalsz. Legyen az szoftver, hardver, akarmi?

Sok hangot felveszek ami korulottem tortenik, es amit ugy erzek ebbol valami jo dolog is kisulhet, ezeket a hangokat altalaban PaulStretchel elnyujtom, samplerezem, designolom mig a kivant eredmeny nem jon. Hasznalok tobb VsTi-t is, ADSR - Dark ambient analog szintit, Native Instruments-bol is akad, illetve van par pofas Korg VSTi is a repertoarban. De sok szemelyes dolog is belekerul, amit mas nem nagyon tud. Logic Pro-t hasznalok mint DAW. Ha ugy erzem, hogy barmilyen spoken word, vagy enek is illene, akkor freesound.org-on kutakodom, vagy megkerek valakit, toljon fel valamit. Igy szuletett az Allegory Of Death III. koszonet mexikoi barataimnak (Occult Odyssey) erte.

dod2.png

Honnan van a noi enek?

Ha az I. es tetelre gondolsz, konkretan, az ferfikent indult, csak pitchelve lett. Felkutattam regi, sirato dalokat es onnan.A tobbi sampler.

Na ez kemeny! Sok - sok hallgatas után sem jottem ra a trukkre.
Mennyi ido alatt keszultel el az anyaggal?

Haha, azert alatta hallatszik, mert a ferfi enek is alatta van.
Kb. 1,5 ev, de voltak egyeb maganugyi dolgaim, illetve, csak akkor tudok krealni, ha ilyen hangulatom van (bar ez eleg gyakori haha) de akkor csak az inspiraciot szivom magamban, es ha tele a pohar, akkor jon az ures "papir".

Eltel te is kulfoldon, ahogy nagyon sokan a szinterrol, es itt most belevettem a metalzenei szinteret is. Hogyan elted meg az ottani szcenat?

Igen, van 7 ev Anglia, es 2 ev Nemetorszag a hatam mogott. Angliaban, legalabbis ahol en eltem London vonzas korzeteben, nem volt panasz. Legkisebb klub bulik is telt hazzal voltak megtoltve, mindegy milyen nap volt. Rengeteg UG kiado es disztro mukodott/ik.
Nemetorszagban, kicsit elvonultam a varos zajatol, videkre koltoztem, bulikba nem jartam, kiveve Summer Breeze-t, viszont a nemetek meg verprofibban muvelik a kiadozast es a disztrozast, mint a szigetorszagban. Sikerult sok hasonszoru emberrel osszehaverkodni.

Miert jottel haza? Hivott a ver?

A ver is hivott mar, es vendeglatassal foglalkoztam, duborgott a pandemia elotti idokben, igy nem lattam kulonbseget, hol elek gazdasag ugyileg.

Van egyeb zenei tevekenyseged is?

Igen, meg van a Twilight Of Emptiness, amit, jovore vegervenyesen szeretnek befejezni, 5 ev tavlatbol.
Van meg egy friss dolog, egyelore errol meg nem beszelhetek, de hamarosan feny derul ra.

dod4.jpg

Ott ti fent a Sarkvideken eleg jol elvagytok, gondolok itt jo spanodra Sapi Mikire pl, aki annak idejen vitte a Rotten Crowz kiadot es a fanzine-et. Talan a tundra eghajlat teszi, hogy ilyen mertekben vagytok elvontak... Vagy van mes recept is?

Relative "kis" varosrol beszelunk, suhanc korunk ota egy osszetarto tarsasag jellemzett minket, kevesen vagyunk 4-5 fo akik a stilus szerelmesei fanatikus modon, es osszeulunk mai napig. Hogy van e recept? Hmmm, Sapi palinkaja csodakra kepes! Hallanad neha milyen projectek szuletnek, e becses nedu altal! Hehe.

Hallottam parat! A Geestenweereld kezdoknek megteszi, a Rheumy Pussycat mar gyakorlottabbaknak valo, batraknak meg ajanlhatom a Seggszarfost.
Hogy latod? Kimaradt valami? Nyugodtan tegyel fel kerdest magadnak!

Ohh, meg nem hallottal a cooking noiserol, es tarsai...
Miklos elso szamu rajongojanak van egy Rheumy Pussycat tetkoja is!!

Itt hallható a lemez. Belinkeltük a szerző Bandcamp oldalát is az NGC-éről, ha közvetlen őt szeretnék támogatni Önök.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://opiumbarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr916761002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása