2023. február 22. 11:36 - Professor_Pikt

Kajgūn - Raur (2023.)

kajgun.jpgVannak olyan zenék, amik számomra leginkább olyan épületekre hasonlítanak, amik bármely korban, bármilyen díszletben helytállók. Ezek az emberkéz által emelt struktúrák annyira tökéletesek, mégis letisztultak, hogy egy történelmi drámában, vagy egy sci-fi környezetében is jól mutatnak.

Számomra a Kajgūn pontosan ilyen zene.

2022. júniusában rögzítették live session-jüket, a Csend stúdióban. A Raur névre hallgató anyag nemrég került publikcióra. 

A zene az első percétől elragadja a hallgatót. Hangszerelés tekintetében különleges, és kreatív a produkció. A basszus, gitár, billentyűk, dob mellett szaxofon, teremin, hegedű is helyt kapott az anyagon, bár ez a hangszerpark az avatottabb zenebarátok számára nem ismeretlen. Söpi nyolchúros gitár-/és érintő nélküli basszusjátéka azért igen nagy megfejtés a penegtős hangszerek pástján. Nem holmi virtuozitást kell keresni, csak annyira odaillő húrjátékot, ami gyakorlatilag tökéletesnek mondható. Sok jazzes elem merül fel a zenében, nem véletlenül, a zenészek hátterét ismerve. A ritmikus, és szólisztikus elemek úgy forognak egymás körül, hangszerről-hangszerre vándorolva, ahogy egy naprendszer kering.

kajgun_photo_by_peter_szalontai.jpg

Fotó: Szalontai Péter

Nem igazán láttam értelmét a felvétel trackjeit egyenként bemutatni. Véleményem szerint, aki ezt az anyagot elindítja, és nem kapcsolja ki – valami teljesen indokolatlan oknál fogva - az első 15 másodpercben, az úgyis végig fogja hallgatni, mivel ez a zene pontról pontra szövődik egybe.

Hipnotikusan forog a világzenei, a doom, a jazz, a stoner, a klasszikus, a modern metál elemek garmadája. Nem is kell jobban definiálni a Kajgūnt, definiálja ez magát.

Úgy gondolom, mindenki számára befogadható, és újat nyújtó produkció ez. Nagy értéke a magas élvezeti értékén kívül azon múlik, hogy észrevétlenül, tökéletesen egyensúlyoz a klasszikus-, és a könnyű zene határán. Sehol nem tapasztalni erőlködést, izzadságszagot….és mindez impró…(hands down). Ez egy olyan, zenei Rubik Kocka, aminek kirakása még a színtévesztők számára is óriási élmény. 

https://youtu.be/9EFSh4dz9mQ?t=1

Music | Kajgūn (bandcamp.com)

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://opiumbarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr8318055702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása