2021. május 25. 16:52 - Professor_Shub Niggurath

CZARFACE & MF DOOM - Super What? (2021)

 

Három évvel ez egyik legerősebb DOOM kolab után, itt a folytatás. Közben azért sok minden történt, nem éppen fasza dolgok, a covid-on át, maga a Mester haláláig.Viszont mikor már talán látni valami fényt is a vírus alagút végén, berobbant ez a 26 perces boombap csoda.

MF DOOM-ról, meg arról, hogy ki is ő, meg mit csinált nem akarok pofázni. Mert nem is érzem, hogy lenne hozzá elég tudásom, na meg gépelhetnék két napig megállás nélkül. Meg aki tudja kiről van szó az tudja, hogy nem véletlenül mondják a "your favourite rapper's, favourite rapper"-ének, aki meg nem, ha azt lepörgeti egy tök jó kiindulási pontot kap, ahonnan pedig van még felfedeznivaló bőven. A Czarface-ről az elején mindig az volt az érzésem, hogy a szegényember MF DOOM-ja, azóta is megkövezem magam, hogy mondhattam ilyet az egyik legkirályabb hip-hop szupergroup-ra. Ami azért túlzás, hogy szupergroup, mert hiába van ott Inspectah Deck a Czarface előtt fogalmam se volt, hogy létezik 7L és Esoteric. Ami meg azért gáz, mert egyébként Wu-tang szintű csávók ők is.

A beatek ütnek arcba, boom bap a javából. Tele van verve az egész bevágásokkal rajzfilmekből, popkulturális utalásokkal, képregényes utalgatásokkal. A képregények egyébként is DOOM világának alapjai, ahogy a Czarface-é is. Most a borító is az 1985-ös Daredevil 216 átdolgozása lett, elég patent módon. A verse többnyire erősek, persze vannak olyanok mikor felszaladt a szemöldököm, mikor például arról dumálnak, hogy nincs drog a bizniszben, spolier alert: de van. Nem a legerősebb anyag egyik oldalról sem, de még így is ver kb mindent az utóbbi időben ebben a stílusban. Czar-ékat én kicsit többnek éreztem mint DOOM-ot, valószínűleg a lemez egyébként DOOM nélkül lett befejezve és valószínűleg ezért van kevesebb verse-je rajta. Erre most lehetne mondani, hogy összecsapták is kiadták, hogy még lehúzzanak egy kis lóvét belőle, de szerintem nem. Lehet naív vagyok, de például Esoteric instáját elnézve, én nem ezt nézem ki a fickóból, inkább azt, hogy maximális tisztelettel bántak vele és kihozták azt ami megmaradt, hogy mindenki hallhassa a főnök maradék szövegeit. Jól is tették. Just remember ALL CAPS when you spell the man name

R.I.P MF DOOM

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://opiumbarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr4716571596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása