2022. február 10. 10:19 - Professor_Shub Niggurath

Denevér szar, kaktusz, taco, black metal, Kopponyányi Monyók - Superfrost Interjú

azak.jpg

Szia! Köszönöm, hogy elfogadtad a felkérést! Mivel még nem nagyon jelent még nálunk semmi rólad, így kérlek mond el, hogy ki is vagy és mit is csinálsz.

Szia! Azak vagyok a Superfrost-ból és denevérszaros black metalt csinálok. Köszönöm a felkérést egyébként.

Eléggé a mély undergroundban mozogsz, én is csak most ismertem meg a munkásságodat. Ennek ellenére idén már a harmadik lemezed jelent meg. A mi kis Facebook csoportunkban már érkeztek rá vissza jelzések. Máshonnan is kaptál már és ha igen milyenek voltak?

Igen ez így van, az az igazság, hogy ez a projekt az inspiráló bandák előtti tisztelgés miatt jött létre. Ez az underground dolog közelebb áll hozzám, a zene és ezeknek a bandáknak a szeretete amiről ez az egész szól. Elvonultam megírtam, felvettem, aztán elküldtem pár arcnak akikkel zenéltünk régen, hú ez fasza lett stb stb.. de rajtuk kívül nem sok visszajelzés jött. A csoportban viszontlátni az anyagot jó volt.

Akkor már most térjünk rá a projekted legérdekesebb aspektusára. Miszerint, mit keres a Hortobágy 1991 a bandcamp-es bio-ban? Mik ezek a magyar címek és szövegek? Meg úgy egyáltalán, mi közöd van Magyarországhoz, Mexikóból?

Apai részről magyar, anyai részről mexikói származású vagyok, de vannak kazah felmenőim is. Magyarországot tartom hazámnak, a szövegek ezt akarják kifejezni.

És fizikailag hol élsz?

Most Mexikó-ban.

Hogy néz ki a mexikói zenei élet? Felszínes, külső szemlélőként látom, mintha egy időkapszula lenne, tele a 80-as, 90-es évek black/thrash/death őrületével.

Ezt jól látod, eléggé időkapszula érzete van, ami teljesen jó dolog szerintem.

Fontos a hagyomány őrzés, viszont egy szinten túl már az innováció halála. Ugyanazoknak a köröknek az újra lefutásával mit lehet elérni szerinted?

Az újra lefutott körök unalmasak lehetnek, az új ötletek, újítások meg nem biztos hogy jól sülnek el. Elérni valamit is.. hát nem tudom.

***baszki ez egy kurva összetett kérdés :D ilyeneket italok közben kell fejtegetni, de megpróbálok faszán válaszolni.

Szisszents egy sört akkor, én nem tudok melóba vagyok :D

Jó munkát :D sör helyett citromfű teákat veretek, full betegen.

Ginseng tea sok gyömbérrel, az a csodaszer.

Kösz a receptet, ember!

Konkrétan lekopizni valamit elég könnyű, de valljuk be teljesen újat szerintem már nem lehet csinálni.

azak_5.jpg

Ez igaz. Akkor kijelenthetjük, hogy nem vagy egy Fenriz hívő szélsőséges? Vagy a kedvenc dalod a Sarcófago-tól a Fuck off the melodic black metal? Hallgatsz új zenéket is?

Nézd én óriási zene fan vagyok és órákat tudnék pofázni ezekről. Kell legyen egy balansz abszolút nem vagyok az a fazon, aki csak kult cuccokat hallgat és koporsóban alszik. Persze hallgatok, bár kevésbé fognak már meg.

Jelenleg mik azok, amiket a legtöbbször pörgetsz? És mik azok, amik jelenleg a legjobban inspirálják azt, amit alkotsz. Itt nem csak zenékre gondolok.

Uhh hát figyelj, jelenleg ami nagyon inspirált az az új Impaled Nazarene volt, imádom azt a bandát. Darkthrone újak\régiek, meg mindenféle svéd d-beat punk cucc. Igazából sok dolog be tud húzni és akkor, úú de fasza lenne csinálni valami hasonlót érzésem támad.

Azért egy Tormentort vártam, én valahogy úgy képzelem el, hogy Dél-Amerikában, néhány háztartásban, Jézus portré helyett is Csihár van :D :D

Kását! adjatok kását!! Csihar Attila! Ember, annyit mondok a legjobb. A Tormentor-nak mindenhol nagy kultusza van. Megkerülhetetlen, szintén egy olyan klasszikus, ami mai napig inspiráló. Mondom, órákig tudnám sorolni ezeket a bandákat. Természetesen a falon kell virítania!

Mindenki az Anno Domini-t élteti, közben meg a Koponyányi Monyók a legjobb!

Tisztellek ember, végre valaki! :D

Ha már a kásánál tartunk. A lemez legjobb része szerintem az, hogy kurva szarul (jól) szól. Én teljesen analfabéta vagyok hozzá, de, hogy csináltad? A kis szobában kazettás magnóval vagy gépen tetted rá a kását?

A vicces, hogy én is az vagyok hozzá, de szeretek foglalkozni vele. Ez a pőre, beteszem középre a magnót és felvétel dolog nagyon működött anno, az a korszak megismételhetetlen (csináltuk ezt is), bár azért lehet vele próbálkozni. Számítógéppel csináltam, iszonyat sok idő van benne - egyrészt mert hülye vagyok hozzá, másrészről meg imádok kísérletezni. Egyszer azt mondom na oké, ez a hangzás kurva jó, aztán másnap teljesen más lesz az irány. Aztán 1000 how to make dzsidzsi metal, meg blekszmetal tutorial után már megy magától.

Én jókat szoktam nevetni például azon, amikor egy Fémforgács hangpróbán lehúznak egy lemezt, mert szarul szól. Amikor evidens egy olyan világban, ahol a budin ülve egy telefonnal szinte stúdió minőséget tudsz keverni, hogy azért szól úgy, mert úgy akarják, nem azért, mert nem tudnak jobbat. Ez a stílus velejárója vagy tetszik vagy nem.

Ez a steril hangzás dolog megöli az egész lényegét, ha most meghallgatsz egy lemezt, amit anno lehúztak, mert fu de szarul szól azt mondod, hogy uuh ez de hiányzik most, de durva, de mocskos jó ez. Teljesen egyetértek veled egyébként.

azak_6.jpg

Igazából, nem én fogalmaztam meg ilyen szépen, hanem az In Vacuo-s Emp, de tűpontos. Ez a steril hangzás, amikor minden lemezen ugyan úgy szól az egérrel helyre húzott dobsáv tényleg elég zavaró. Bár vannak olyan stílusok, amikhez meg kifejezetten illik, mint az új vonalas hardcore cuccok, vagy ilyen-olyan mathcore anyagok. Viszont egy Trivium-nál meg társainál a futó szalagon gyártás érzetét kelti. Akkor gondolom nincs tervben, valamilyen más irány, esetleg egy modernebb hangzás?

Jahjah nem egy rossz dolog egyébként. A Code Orange-ot bírom egyébként, azt ide lehetne sorolni? Az az igazság, hogy kísérletezgetnék, de ezekkel óvatosan kell bánni. Szívesen dolgoznék valami über sludge, d-beat, doom keverék cuccon, mindig ilyenek pörögnek a fejembe. Szóval stílusváltás lesz e? Jah az lehetséges, de ilyen steril cucc tuti nem lesz.

Szerintem ide lehet, bár nekem már az utolsó lemezről is csak pár szám tetszett. A legutóbbi daluk, meg ilyen "kár érte, kiváló ügynök volt" kategória :D :D Egy d-beat/sludge cucc az mindig jól hangzik, főleg a hazai színtérre, ami nincs nagyon el látva ilyenekkel.

Sokat nem tudok róla, így nem tudok hozzászólni, de tuti vannak kurva jó bandák. Kedvencek...Akela (tudom tudom), Tormentor, ha már megemlítettük, a Lazarvs kurva jó, jah meg a Jack és a Human Error pörgött sokat, Isten háta mögött kb ezek.

Térjünk át a dalszövegekre. Azokat mi inspirálta?

Kaktuszok, denevérek, sör, szexpornó.

A dalszövegek elég vulgárisra sikerültek. A metaforák és hangulatvilágok helyet, az egyszerű lényegre törő szövegek dominálnak. Ez tudatos, vagy csak ez jött?

Ez volt a cél. Brutál szörnyű és gusztustalan akart lenni.

Néha már kicsit komolyan vehetetlenül is túlzó, bár valószínűleg ez a magyar nyelv sajátossága, mert angolul is vannak ilyenek, még se húzza fel a szemöldökét senki, hogy ez már inkább vicces, mint halálosan komoly. Honnan jött az, hogy magyar nyelvű dalok is legyenek a lemezen?

Már régóta tervbe voltak magyar nyelvű dalok. Valóban furcsák lehetnek, de azoknak, akik bírják az ilyen zenéket biztos ad egy pluszt. Nyilván mindent halálosan komolyan kell venni.

Nyilván :D

azak_7.jpg

Ha már szövegek. Te eléggé hagyomány követő zenét csinálsz, viszont nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy milyen irányba fejlődött mostanában a stílus. Gondolok itt arra, hogy olyan ideológiai és politikai nézetek is megjelentek a black metalban, amik mondjuk a 90-es években elképzelhetetlenek lettek volna. Vegyük példának az anarchista black metalt, vagy liberális eszméket valló zenekarokat, akik kifejezetten kiemelik, hogy megvetik a fasizmust, kirekesztést stb. A Violet Cold-ról nem is beszélve, ami szó szerint egy black metal banda, ami a szeretetről szól. Neked ez még belefér, vagy ezek már szerinted nem számítanak black metalnak attól, hogy ennyire eltávolodtak, a stílus alapvető eszméitől?

Ez elég mély víz. A világ szar, a politika szar, az eszmék hülyeségek. Szerintem ugyanúgy black metalnak számíthat, de ki hallgat ilyeneket?????

Például én :I

Elsőnek azt akartam írni, hogy ki az a hülye, aki ilyet hallgat :D de egyébként nem az én feladatom eldönteni mi a jó meg mi a blekszmetal, ha bejön hallgasd, ennyi az egész. Ezt nem sértésként írtam egyébként :D

Nem vettem annak :D

Ha már Neil Young veri a seggét a földhöz úgy is, pont aktuális. Streaming szolgáltatásokkal, hogy állsz?

Nagyon bummersz vagyok ezekhez a streaming dolgokhoz. Bevallom nem szeretek ezekkel foglalkozni. Kellene?

Azzal foglalkozik az ember, amivel akar. Bár, ha azt nézzük, végül is a bandcamp is egy streaming dolog. Sokan ellene vannak elvből, tudok olyan japán hc bandát, ami még bandcamp-re se tölti fel, rendelheted Osakából postán a kazettát. Csak kíváncsi voltam, te, hogy állsz a dolgokhoz, lehet e számítani arra, hogy a Superfrost felkerül mondjuk Spotifyra?

Igen végül is a bandcamp is ide vehető nem tudom igazából, majd meglátjuk. Osaka, japán hc kazi? Mutasd!!

Uh, a nevére már nem is emlékszem, pár éve voltak Obscene Extreme-en, onnan láttam videót. Rohadt jó volt, rá kerestem, bandcamp-en nem volt semmi, csak ennyi, hogy rendeld meg, meg kb az hogy a kurva anyád, hogy online meg akartad hallgatni :,D

Obscene Extreme kurva jó feszt.

Közel jövőre tervek? Mármint a dögletes, denevér szaros black metalon kívül. Lesznek koncertek, esetleg zenekarrá formálod a dolgot? Vendég zenészek, ha csak egy refrén erejéig is?

Csak a pusztító öngyilkos denevérmetal!! Nagy tervek nincsenek, de bármilyen kollabnak vagy megkeresésnek örülnék egyébként. Koncert nem hiszem..

Szerintem én ennyi voltam. Van még esetleg valami, amit elmondanál, de nem került szóba?

Huh szerintem elmondtam mindent, fasza volt amúgy, remélem mindenre fasza választ adtam.

Akkor köszike a gyors és kielégítő válaszokat.

Bandcamp

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://opiumbarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr7217367664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása