2021. február 16. 11:46 - Professor_Shub Niggurath

Poison Ruin - S/T LP (2021)

 

Amikor már éppen elbízná magát az ember, hogy na én már mindent láttam akkor jön ez. A bandcamp feldobta, én meg bekajáltam. Borító alapján azt hittem valami tömlöc black metal, lett is volna hozzá kedvem, a kicsit gagyi fekete-fehér kép egyből berántott. Azt hitted mi?! Dungeon synth/post punk! Jól látod, leírom még egyszer dungeon synth/post punk, ez a Poison Ruin. Nagyobbat üt akkor, mikor már elbíztad magam, hogy te vagy a király és mindent vágsz, de ilyenkor jön egy olyan fúzió ami épeszű embernek biztos nem jutna eszébe. A hab a tortán pedig nemcsak az, hogy működik, de jó is.

A dolog mögött Mac Kennedy áll, aki több bandában is jelen van a philadelphia-i punk színtéren. Elméletileg lesz live felállás is, de magát a zenét teljesen egyedül csinálja. A cél egyszerű volt, egy sok helyről táplálkozó alapjában véve punk zene megalkotása, medieval black metal külsővel, nyomasztó szomorkás hangulattal és egy enyhe rockos, metalos ízzel. Mindezt a középkori black metal dolgot úgy újra értelmezve, hogy semmi köze ne legyen azokhoz a radikális szélsőséges nézetekhez, amiket általában ezek a zenekarok vallanak. Magyarul maradt a sötét, old school fantasy hangulat, amit a borító tökéletesen át is ad, nyakon öntve a tömlöcök és dohos, orkok járta erdők mélyéről lágyan harsogó dungeon synth témákkal, a szexista, rasszista és egyéb bullshit-ek nélkül.

A hangzás lágy és tökéletesen idézi a 80-as évek, sarokba elvonulós bánat koszorús hangulatát. Érdekesen van felvezetve, ahogy a finom gitár dallamok, mindenféle, ép ésszel felfoghatatlan kozmikus horrorokat énekelnek meg. Ami papíron nem kéne, hogy működjön, hiszen a kozmikus horror az ambientben vagy funeral doomban működik a legjobban, itt még sem lóg ki keselyüstök lába. Hanem inkább tökéletesen vezet végig egy hullámzó, zeneileg jól eső, de hangulatilag ultra nyomasztó képeken, ami ad egy érdekes kontrasztot az egészhez. Ezt a tömlöcös átvezetők csak tovább színesítik, adva hozzá rengeteg diverzitást és dinamikát. Mellé pedig ott vannak az enyhén hard rockos beütések, amitől full laza lesz. Ez a cucc egyébként a tavalyi és a frissebb EP fizikai kiadása, ezúton is küszi az Urge Records-nak, mert így egyben sokkal jobban beadja. Molyrágta, poshadás szagú lánccsörgető medieval post punk, ahol a kozmikus nyomasztás adja a boogiet, a bőrszerkós goblinok pedig lazán cigizgetnek, a kártya asztalnál ülve.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://opiumbarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr6316429108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása