2022. szeptember 25. 11:35 - Professor_Shub Niggurath

24/24 - Munkásprés (2022)

a3561453388_10.jpg

Még ki sem hűlt az új, zseni Another Way, de Gida már ki is pattintotta másik bandájának első lemezét. Ha elolvassuk a címet, akkor egyértelmű lesz, hogy azért nem esett messze az alma a fájától. Szóval itt se a bulikáé meg a nyári slágereké lesz a főszerep.

Kuczi Tibor Munkásprés című könyve sok mindenről szól, ami minket, proletárokat érint. Materiális javakkért miért hajtja monoton robotba önként fejét az ember, hogy utána pont azért ne használhassa ki, amiért kínlódott. Milyen gyakorlatok és technikák léteznek a fegyelmezésre, a munka hatékonyságának növelésére. Ezek mind olyan dolgok, amit én például nap mint nap látok és tapasztalok, ebben a szektorban. Ebből látszik, hogy ez teljesen hiteles anyag, hogy ennyire mélyen belemegy a dologba. Persze ezekből csak apróbb falatok jelennek meg a zenében, hiszen d-beatről van szó, de mégis sikerül, ha tömören is, összefoglalni a lényeget. Szövegileg társadalom- és kormánykritikus, de nem divatosan, mint ahogy azt rájuk húzták néhány helyen. Hanem azért, mert rengeteg ember ebben él. Ebből fakad szorongása és frusztrációja, hogy benneragadt a droid munkában, nem volt se ideje, se energiája, hogy tovább képezze magát, hiszen erre építette fel korábban az életét, hogy meg tudjon élni. Egy kurva szar helyzet ez, amit igazán csak az ért, aki belül látja vagy éli át ezt.

Az ilyen zene addig hiteles egyébként, amíg valami piaci szereplő be ne lép az ügyekbe. Itt ilyenről szerencsére szó sincs, és van egy érzésem, hogy nem is lesz soha. Hiszen onnantól már úgy is csak stadion d-beat lenne. Nincsenek nagy megfejtések, se zeneileg se szövegileg. Minden nyers és egyszerű és pont annyira rövid, hogy még nem faszság szerintem se. Meg egyébként is, 9 perc bőven elég, lemegy a műszak előtti kávé alatt, aztán oda lehet baszni a gdp-nek rendesen. Nem mintha mi ebből sokat éreznénk jelenleg. Falat kaparó nyers frusztrációk, még nyersebb hangzással prezentálva, ami pont tökéletesen ott van a szar hangzás és a szar, de jó határán belül. Fontos dolgok ezek, amikről lehetne beszélni, meg kéne is sokat. De nyilván az emberek többsége pont leszarja, aki meg nem, na azoknak szól ez. Nincs semmi világmegváltás, vagy újdonság, csak nyers d-ütem, a proletárok szívéből.

gyári robotos 7/10

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://opiumbarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr6817939274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása