2022. augusztus 14. 14:04 - Professor_Shub Niggurath

RZA - Dupla ötujjas szívrobbantó technika (2022)

rza.jpg

Ha jól nézem a Digi Snacks volt az utolsó „normális” stúdió lemez RZAtól és annak is már 14 éve. Mondjuk, Ő pont egy olyan előadó, akinél nehéz számontartani, hogy mikor, kivel meg mit csinál, meg mi is számít saját önálló lemeznek. Mert 2 éve is volt, egy EP, amit a Tazo Teavel összedolgozva csinált. Jah, jól olvasod, egy tea vállalattal kollabolt és csinált egy ilyen tea ivós, spirituális, meditálgatós kis lemezt. Ami egy közösen csinált meditációs tábornak a zenei lenyomata, ahol RZA irányított meditációs gyakorlatokat tartott, az ott lévőknek. Ha nem tudnád ki Ő, már ebből sejthető, hogy nem egyszerű arc. A Wutang agya, főnöke, filmzeneszerző, színész, rendező, forgatókönyvíró. Vannak jobb és kevésbé jó dolgai, de nagyon szart még nem adott ki a kezei közül. Sőt, szerintem a legnagyobb bukása, a The Man With A Iron Fist a legjobb dolog, amit a 90-es évek után csinált. Egyetlen nagy hibája van, hogy lehetett volna sokkal jobb is. Idén viszont bedurrantott nem is egy, hanem kettő lemezt.

RZASaturday Afternoon Kung Fu Theatre (2022)

Na, egy igazi solo cucc tőle. Már a címe is árulkodó, hogy itt valami nagyon olyasmit kapunk, ami a Wu Tangnek is az alapja. És ami a Wu Tangnek alapja, az ugye RZAnak is az alapja, szóval, itt már alapból valami ismerős jön és nem is tévedünk. Különlegessége, hogy a producer most nem Ő, hanem DJ Scratch. Ő is egy olyan legendás alak, aki dolgozott már Busta Rhymesal vagy akár a Tribe Called Questel is. És amellett, hogy nagyon ráérzett a Wu ízekre a lemezen, simán hozott a saját dolgaiból annyit, hogy egy különleges lemez születhessen. A filmes minták magasztos és epikus pillanatokat is szülnek. A Pugilism simán lehetne egy klasszik Foreverös dal is, a Fate of The World pedig már totál minimalista, amiből csak RZA fullos dumája ráz fel: left, right, come together, put your hands up, Wu Tang Is Forever”. A beatek erősek és gazadagon tele vannak rakva mindenféle cuccal, vonósokkal, soulos éneklésekkel, meg nem véletlenül Scratch a neve az emberünknek, szóval azt is csempészet bele. Néhány kivéetől eltekintve, RZA flowja viszont nekem gyengébb volt a szokásosnál, nem volt rossz, csak valahogy többet várna az ember, ha ennyi év után ad ki valamit, méghozzá egy ilyen legendás DJvel.

shaolinos 7.5/10

RZA PresentsBobby Digital and a Pit of Snakes (2022)

Ez a lemez sem egyszerű, mert ez meg egy képregénynek lesz a soundtracke, ami magáról Bobby Digitalról fog szólni. Már a kezdő intro, a lágy gitár a ritmus nélküliség, meg RZA spoken wordös mesélése, meg az utána bejövő éneklős téma, megmutatja, hogy ez nem olyan lesz, mint a Theatre. Ez egyébként végig is kíséri a lemezt, sok lesz a gitár, a soul, meg az éneklés. Az egész nagyon dallamos és lágy. A Wu Tanges nyersség itt most háttérbe szorul egy picit, azt tudnám rámondani, hogy „gazdagok” a beatek és színesek. Sokszor feltűnnek olyan ismerős minták és megoldások, mint amiket a mai fiatalok használnak, mint Tyler. Az egész lemez egy fajta útkeresés történet, a realitás megértése. Kicsit olyan érzésem volt, mint az új Killah Priest anyagoknál, ez a spirituális történet meséléses dolog ide is bekúszott, amire a kiváló klipek csak ráerősítettek. Egy év alatt kipakolt kettő elég vállalható, még ha nem is bombasztikus EPt. Nekem a Kung Fus egy fokkal jobban tetszett, de igazából mindkettő előkerül néha napján mióta kijött.

képregényes 7/10

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://opiumbarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr8517907883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása